Μαθηματικά, βελονάκι και η ιδέα μιας Ιταλίδας…

Όταν παρακολουθούσα ένα μάθημα Υπερβολικής Γεωμετρίας στο πανεπιστήμιο, δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι αυτά που άκουγα θα τα ξανασυναντούσα μπροστά μου, μετά το πέρας της εξεταστικής περιόδου. Πόσο μάλλον, ότι μετά από τόσα χρόνια, θα διαβάζω και θα ψάχνω τις αρχές της υπερβολικής γεωμετρίας, για να … πλέξω!!

ideal_icoshyperbolic plane

Για να το εξηγήσω με ελάχιστα λόγια, υπερβολική είναι η γεωμετρία στην οποία δεν ισχύουν κάποια από τα βασικά αξιώματα της Ευκλείδειας γεωμετρίας (αυτής που ξέρουμε όλοι). Όπως αυτό των παραλλήλων γραμμών.

crochetgreen

crochet hyperbolic plane ( interview )

Είναι γνωστό, για όποιον έχει πλέξει ακολουθώντας ένα σχέδιο ή έχει φτιάξει ένα δικό του σχέδιο, ότι το πλέξιμο με βελονάκι στηρίζεται στις βασικές αρχές των μαθηματικών ( γεωμετρικά σχήματα, συμμετρία, αυξήσεις, κλπ ) . Η Daina Taimina όμως, το πήγε ένα βήμα πιο πέρα. Η μαθηματικός καθηγήτρια αμερικανικού πανεπιστημίου, το 1997 χρησιμοποιώντας τις αρχές υπερβολικής γεωμετρίας, και το βελονάκι της, έπλεξε την πρώτη φυσική απεικόνιση ενός υπερβολικού σχήματος. Τα σχήματα αυτά, αν και ίσως μοιάζουν αφηρημένα, δεν είναι και μέχρι τότε, η απεικόνισή τους, ήταν δυνατή μόνο μέσω υπολογιστή, ενώ το μυαλό ενός οποιουδήποτε ανθρώπου ( που δεν είναι θεωρητικός μαθηματικός ή επιστήμονας ) είναι πολύ δύσκολο να συλλάβει.

daina taiminaπηγή φώτο

Αυτά λοιπόν τα σχήματα, όταν είναι φτιαγμένα με τα κατάλληλα χρώματα και νήματα, θυμίζουν πολύ, τα φυτά της θάλασσας, κοράλλια, υφάλους κλπ.

Έτσι το IFF ( Institute for Figuring ) στο Λος Άντζελες ( USA ) , ένα ίδρυμα που έχει σκοπό να κάνει κατανοητά επιστημονικά θέματα στο ευρύ κοινό, μέσω εκθέσεων, διαλέξεων κ προβολών, έκανε το

The Coral Reef Project.

coral reef projectπηγή φώτο

Άνθρωποι από όλον τον κόσμο, έπλεξαν τον βυθό της θάλασσας!! Έχουν γίνει πολλές εκθέσεις, σε γνωστά μουσεία και ινστιτούτα, ενώ η όλη προσπάθεια, έχει πλέον χαρακτηριστεί ως το μεγαλύτερο project που συνδυάζει τέχνη κι επιστήμη παγκοσμίως.

Πάμε τώρα στις Ιταλίδες…

Η Simonetta Russotto, καλλιτέχνις, σχεδιάστρια, η οποία εκτός των άλλων, πλέκει εκπληκτικά καπέλα,

russotto hatείναι και ιδιοκτήτρια του uncinettoiperbolicosperimentale.blogspot.com

και της σελίδας Crochet-Itinerante στο facebook,

είχε την παρακάτω ιδέα

crochet itinerante

Να πλεχτεί ένα γιγάντιο " ερπετό " αφηρημένου σχήματος, με διάφορα χρώματα και είδη νημάτων, βασισμένο στις αρχές του υπερβολικού κροσέ, ως εξής: ξεκινώντας από μια αλυσίδα ας πούμε 50 πόντων, θα πλέκει κάποιος λίγο, και μετά θα το στέλνει ταχυδρομικά στον επόμενο συμμετέχοντα, που θα το συνεχίζει, και ου το καθεξής. Μπορεί να συμμετάσχει όποιος θέλει, στέλνοντας ένα μήνυμα στην σελίδα της, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός. Βρήκα την ιδέα υπέροχη!!!

Θα πλέξουν μαζί – από μακριά τόσοι άνθρωποι από όλον τον κόσμο !

Αν βρείτε το θέμα ενδιαφέρον, μπείτε σε όλες τις παραπάνω διευθύνσεις, να διαβάσετε περισσότερα, και τέλος, αν θέλετε οδηγίες για να …πλέξετε υπερβολικά…

υπάρχουν εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*Are you a spammer? - Please complete this equation: *