Η τέχνη του πλέκειν

Το yarn bombing είναι ένα κίνημα τέχνης δρόμου ( street art ) που λέγεται ότι ξεκίνησε από την Αμερικανίδα  Magda Sayeg  κάπου γύρω στο 2005, και πολύ γρήγορα διαδόθηκε σ'όλον τον κόσμο. Άνθρωποι παθιασμένοι με το πλέξιμο, βγαίνουν από τα σπίτια τους και πλέκουν σε δημόσιους χώρους. Παρεμβαίνουν στα γκρίζα αστικά τοπία, τα διακοσμούν και αλλάζουν την εικόνα τους πόντο πόντο.

Yarnbombing

Καλλιτέχνες αναγνωρισμένοι, έχουν περάσει σε άλλο επίπεδο, ξεφεύγοντας από τα κλισέ του πλεξίματος ρούχων, αξεσουάρ κλπ. Σε πολλές χώρες, γίνονται εκθέσεις και instalations με πλεκτά, όχι σαν μουσειακά εκθέματα λαϊκή τέχνης, αλλά ως σύγχρονος τρόπος δημιουργίας και έκφρασης.

Ψάχνοντας λίγο στο internet, βρίσκει κανείς απίστευτες δουλειές. Παρακάτω σας δείχνω κάποιες που μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση. Μπείτε αν θέλετε στα site τους για να δείτε περισσότερα.

Crystal Gregory

Ne Spoon

Agata Olek

Όλοι αυτοί, γνωρίζουν καλά ότι το έργο τους είναι παροδικό, γρήγορα θα χαλάσει από τις καιρικές συνθήκες, θα κλαπεί ή θα απεκατεστάθη. Αυτό όμως δεν τους αποθαρρύνει απ΄το να συνεχίσουν να βομβαρδίζουν τις πόλεις με χρώμα και μαλλί.  

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*Are you a spammer? - Please complete this equation: *