Πλέκοντας με τα χέρια (μόνο)!!

Κι εννοώ, μόνο με τα χέρια μας, χωρίς να χρησιμοποιήσουμε βελόνες ή βελονάκια.

Δεν θέλω να γίνω μελοδραματική και να πω ότι αυτή η κρίση που μας έχει κάνει όλους να περιορίζουμε τις ανάγκες μας στις πολύ βασικές, θα μας κάνει να φτάσουμε στο σημείο να μην μπορούμε να διαθέσουμε ούτε 2 ευρώ για ένα βελονάκι. Ότι, οτιδήποτε χρειαζόμαστε, θα πρέπει να το κατασκευάζουμε μόνοι μας ( βελόνες από ξύλο, μαλλί από τα ζώα μας κλπ ). Και όχι από επιλογή μας, αλλά από ανάγκη. Κανείς δεν θέλει να φανταστεί κάτι τέτοιο.

Ας το δούμε λοιπόν ως έχει, σαν ένα εναλλακτικό και ιδιαίτερα δημιουργικό τρόπο πλεξίματος, που καλύπτει στο μέγιστο τον ορισμό του χειροποίητου.

πλέξιμο με το χέριπηγή φώτο

Finger crochet, λέγεται η τεχνική όπου, αντί για βελονάκι, χρησιμοποιείς το δάχτυλό σου.

Κάντε κλικ στον σύνδεσμο κάτω από τη φώτο, ή εδώ : How to: Start a Finger Crochet Chain ( αν προτιμάτε το video ),

για να μάθετε πώς γίνεται η αλυσίδα και οι βασικοί πόντοι. Ίσως οι δυνατότητες είναι λίγο περιορισμένες – δεν ξέρω π.χ. αν μπορείς να φτιάξεις δαντέλα, μ'αυτόν τον τρόπο, αλλά για μεγαλύτερα αντικείμενα, όπως ρούχα, ριχτάρια κ.α., δουλεύει μια χαρά.

πλεκτό γιλέκο με δάχτυλαπηγή φώτο

Όπως αυτό το πολύχρωμο γιλέκο, ή το παρακάτω σκουφάκι,

πλεκτό σκουφί δάχτυλαπηγή φώτο

ή αυτή φούστα, όλα πλέχτηκαν με το δάχτυλο, όμορφες δημιουργίες, με χαλαρή πλέξη.

finger crochet skirtπηγή φώτο

Finger knitting, λέγεται η τεχνική του πλεξίματος, όπου αντί για βελόνες, χρησιμοποιείς όλα τα δάχτυλα του ενός χεριού, περνόντας το νήμα ενδιάμεσα, και ένα δάχτυλο από το άλλο χέρι, για να το πλέξεις.

finger1finger2finger3finger4

πηγή φώτο

Ο σύνδεσμος θα σας οδηγήσει σε ένα πολύ καλό photo-tutorial, και ο παρακάτω σε βίντεο μάθημα :

Finger_Knitting

Μην μου πείτε ότι δεν σας αρέσει το αφράτο αυτό κασκόλ, που είναι πλεγμένο  έτσι.

πλεκτό κασκόλ χέριαπηγή φώτο

Κι αφού είδαμε πως να χρησιμοποιούμε τα δάχτυλα και τις παλάμες μας, ας δούμε πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ολόκληρους τους βραχίονες των χεριών μας. Ακριβώς σαν να είναι δύο πολύ χοντρές βελόνες.

Arm knitting, λέγεται η συγκεκριμένη τεχνική, όπου περνάς θηλιές ( χοντρού ) νήματος, γύρω από τα χέρια σου και το πλέκεις ακολουθώντας τον τρόπο που μας δείχνει το βίντεο,

εδώ :arm knitting

arm knittingAndrea Brena

Κι αν κάνατε τον κόπο να τα διαβάσετε όλα αυτά, που μάλλον σημαίνει ότι σας ενδιαφέρει το θέμα, τότε αξίζει να επισκεφτείτε το site του Andrea Brena,

πλεκτό χαλί με τα χέριαAndrea Brena

για να θαυμάσετε τη δουλειά αυτού του καλλιτέχνη, που πλέκοντας με τα χέρια του και με υφασμάτινα νήματα, δημιουργεί απίστευτα χαλιά, καθίσματα και διάφορα άλλα μοναδικά αντικείμενα, και να δείτε ότι, όλα θέμα θέλησης και φαντασίας είναι και ότι από το τίποτα μπορεί να δημιουργηθεί το πιο όμορφο πράγμα.

Καλό σαββατοκύριακο!

🙂

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*Are you a spammer? - Please complete this equation: *