Κολιέ με το βελονάκι ( πώς να το φτιάξεις )

Αν σας αρέσει, πάρτε βελονάκια και πάμε…

Πριν ξεκινήσετε, ρίξτε μια ματιά μέχρι το τέλος, για την ορολογία δείτε εδώ, κάντε κλικ στις φώτο για να γίνουν πιο μεγάλες, ίσως είναι πιο βοηθητικές από τα λόγια. Θα χρειαστείτε: 2 πλαστικά δαχτυλίδια, 1 κουμπί ή χάντρα για το κούμπωμα, μεταλλικό βελονάκι νο 5, βαμβακερές λεπτές κλωστές σε τρία χρώματα.

Ξεκινάω με το πρώτο λουλούδι. Με το κίτρινο, κάνω ένα κόμπο στο δαχτυλίδι, και το γεμίζω με sc.

Κάντε όσους πόντους χρειαστεί, μέχρι να καλύψετε όλο το δαχτυλίδι. Πλέξτε πυκνά, σπρώχνοντας που και που τους πόντους, για να μην μείνουν κενά.

Ενώνω το δεύτερο χρώμα σε κάποιο σημείο της περιφέρειας και κάνω αλυσίδα 15 (ch 15). Περνάω (skip) 3 πόντους, στους επόμενους 3, κάνω από έναν sc. Στον τρίτο sc, ch 10, skip 3 sc, 3 sc. Έφτιαξα τη βάση για τα δύο πρώτα πέταλα, ένα μεγάλο, ένα μικρό.

Συνεχίζω έτσι, μέχρι να έχω εναλλάξ 3 μεγάλα ( ch 15 ) με 2 μικρά ( ch 10 )

και 3 πόντους κενούς, 3 πόντους πλεγμένους στη βάση.

Δεν κόβω. Με το ίδιο χρώμα (πράσινο), συνεχίζω με sc, να πλέκω το πάνω μέρος το δαχτυλιδιού και στη μέση κάνω picot 3. Ο αριθμός των πόντων που θα κάνετε, εξαρτάται από πόσους είχατε κάνει στην αρχή, με το κίτρινο. Εγώ έκανα 6 sc, {sc, picot 3, sc}, 6 sc. Όσοι και να βγουν δεν έχει σημασία. Φτάνω έτσι στην βάση του πρώτου πετάλου. Και κάνω 30 sc μέσα στο πέταλο, sc στον μεσαίο sc της βάσης, 20 sc στο δεύτερο πέταλο, sc στον μεσαίο sc της βάσης. Συνεχίζω έτσι, γεμίζοντας όλα τα πέταλα, δένω με sl st και κόβω το πράσινο.

Πάω στην άλλη άκρη, κοιτώντας πάντα την καλή μεριά, στη βάση του πρώτου πετάλου κι ενώνω το πορτοκαλί.

plekta louloudia belonakiΚάνω 14 sc ( sc σε κάθε sc, μέχρι να φτάσω στο 14 ), είμαι στη μέση του πετάλου, και στον ίδιο πόντο ( τον 15ο ) κάνω {sc, picot 3, sc}. Συνεχίζω με 11 sc. Πιάνω και το δεύτερο πέταλο, και τα ενώνω με sl st στον τέταρτο sc  δεύτερου πετάλου. Συνεχίζω με 5 sc στο δεύτερο, στην κορυφή κάνω {sc, picot 3, sc}, συνεχίζω με 6 sc, πιάνω και το τρίτο και τα ενώνω με sl st. Κάνω 10 sc, {sc, picot 3, sc}, 11 sc, ενώνω το τέταρτο και λοιπά,

μέχρι να γεμίσω με sc και picot3, όλα τα πέταλα, δένω με sl st, και κόβω το πορτοκαλί. Με τον ίδιο τρόπο, φτιάχνω ένα ακόμα ίδιο λουλουδάκι, αλλά

πλέκοντας με το πορτοκαλί, μόλις φτάσω στο picot3 του τελευταίου πετάλου, παίρνω το πρώτο λουλούδι και τα ενώνω στις κορυφές.

Έχω τώρα τα δύο λουλούδια έτοιμα, κι ενωμένα μεταξύ τους. Μην ανησυχείτε αν δεν κάθονται καλά, σίγουρα θα χρειαστούν φορμάρισμα. Έχω γράψει σε προηγούμενη ανάρτηση για το blocking, δείτε εδώ.

Το μόνο που μένει, είναι το λουράκι. Εγώ έκανα διπλή αλυσίδα, ξεκινώντας από την κορυφή του πέμπτου πετάλου, κάνω ch 50, ενώνω με sl st στο 10ο ch απ'το βελονάκι ( κλείνω το κυκλάκι, για να φτιάξω την θηλιά για το κουμπί). Κάνω 20 sc μέσα στο δαχτυλίδι, sl st ( κουμπότρυπα έτοιμη ) και συνεχίζω με 40 sc πλέκοντας πάνω στην αλυσίδα, μέχρι να ξαναφτάσω στο λουλούδι, δένω και κόβω. Πάω στην απέναντι μεριά και κάνω πάλι ch 40, και sc σε κάθε πόντο, δένω, κόβω, ράβω κι ένα κουμπί ή μια χάντρα… και τέλειωσα!!

Σε όλα τα κοσμήματα, οι διαστάσεις είναι πολύ σχετικές, μετρήστε στο λαιμό σας πριν φτιάξετε τα λουράκια, και δείτε αν η χάντρα που διαλέξατε για κούμπωμα, περνάει από τη θηλιά πριν την πλέξετε. Επειδή έχει αρκετές ενώσεις, κάθε φορά που αλλάζετε χρώμα, κρύψτε τις κλωστές που περισσεύουν, μην τις αφήσετε όλες για το τέλος, γιατί θα ναι πολλές. Αλλάξτε τα χρώματα, βάλτε χάντρες, πλέξτε κι άλλα λουλούδια, είναι σίγουρα πολύ πιο εύκολο να το φτιάξεις, παρά να το γράψεις. Προσπάθησα να γράψω όσο πιο αναλυτικά μπορούσα, αν έχετε παρατηρήσεις, στείλτε τες, και θα χαρώ μα μου στείλετε φωτογραφίες από αυτά που θα φτιάξετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*Are you a spammer? - Please complete this equation: *